Olika material och textiler

Att ta hand om sina kläder gör att de håller längre men också att man ser hel och ren ut. En väl strykt skjorta ger ett helt annat intryck än en skrynklig sådan och en gulnande kjol som en gång var vit kan se ganska så sjabbig ut. Det finns en hel del saker att hålla reda på när det kommer till skötseln av kläderna och mycket av det har med material att göra. Medan till exempel bomull och ull kan krympa i tvätten så kan en stickad tröja bli fem meter lång om man hänger upp den på ett tvättstreck när den är blöt; det är mycket att hålla redan på!

Kläder efter livsstil

Olika plagg har olika krav och man bör alltid välja kläder som passar ens livsstil. Har man inte tid att stryka och pressa särskilt ofta bör man kanske undvika de linnematerial som snabbt skrynklar och om man inte har tillfälle att tvätta mer än varannan vecka kan det vara bra att välja färger som kan läggas i tvättmaskinen ihop. Många läkare och tränare uppmanar folk alltmer att

vardagsträna mer då vi över lag lever alldeles för stillasittande liv. Detta innebär att man till exempel bör cykla eller gå till jobbet istället för att ta bussen och att ta trapporna i stället för hissen. För att kunna göra det behöver man anpassa sina kläder efter detta och man kan antingen välja rena träningskläder att byta om till eller att investera i ett par bra promenadskor. Om man å andra sidan föredrar att gå ut och roa sig mycket kanske man hellre vill ha kläder i finare och tunnare material, men då får man också räkna med att lägga mer tid på att ta hand om dem.

Några enkla skötselråd

  • Jeans – ett enkelt och slitstarkt plagg som kan bäras i nästan alla sammanhang. Jeans har en tendens att krympa så det är bäst att tvätta dem i 30 eller 40 grader, och om man vill bevara färgen så länge som möjligt är det bra att vända dem in och ut innan man lägger dem i tvätten. Nyinköpta jeans brukar dock tänja ut sig en storlek så man bör gärna köpa lite för små byxor.
  • Ylle – ett vintermaterial som är varmt och skönt men som lätt tappar formen efter tvätten. Lägg alltid dessa plagg i den form du vill ha och häng aldrig upp dem våta.
  • Bomull och linne – båda dessa material tål lite varmare temperaturer som 60 grader men kan lätt färga av sig, särskilt den första gången. De tenderar också att absorbera andra färger, så var noga med att hålla vitt mot vitt och färgat mot lik färgat.
  • Polyester och siden – känsliga textiler som gärna handtvättas eller åtminstone tvättas kallt.