Hur du klär dig beror på flera saker som smak, mode, livsstil och plånbok. Olika klädstilar reflekterar också olika personligheter och det är därför som svartrockare har en stil medan sportiga typer har en annan. Det är en del av skönheten i det hela, att var och en får och kan klä sig helt efter personliga preferenser.

När det gäller stilar talas det mycket om just specifika outfits och klädesplagg, exempelvis kostymer för affärsmänniskor och tunikor för hippies och ibland om hur stilarna kan blandas. Vad många däremot glömmer är att även textil och material för kläder spelar stor roll för vilka intryck och känslor som plaggen skapar.

Från retrostil till framtid

Genom tiderna har olika material stått högst upp på modelistorna. På 1960-talet blev det till exempel populärt med syntetiska kläder och det var trendigt att se närmast lite överjordisk ut. Framtiden var ett genomgående tema i populärkulturen och man bröt med många gamla etablerade stilar inom mode, film och musik. Det här fortsatte in på 70-talet, samtidigt som en mer naturlig trend utvecklades och textiler som manchester och jeans blev populära. Idag finns det alla möjliga sorters textil och material tillgängliga men över lag föredrar många människor naturmaterial.

Samma plagg – olika stilar

Hur gör materialet skillnad för stilen? Ta till exempel en klassisk dräkt eller kostym, bestående av en kavaj och ett par byxor eller en kjol. Om allt är sytt i linne blir kostymen en luftig sommaroutfit som utstrålar elegans och bekvämlighet. Är den däremot tillverkad i sammet blir den ett snofsigt kvällsplagg och är den gjord i jeans är det förmodligen en cowboy som vill ha den.

Vilka material som passar dig bäst beror helt på din personliga smak. Ett tips är att välja textilier som fungerar med din livsstil och är praktiska att sköta men också som känns sköna att bära.