Kläder är viktiga för alla och oavsett ålder, längd, storlek och personlighet så kan de uttrycka vem man är och hur man vill leva. Vissa individer är sportiga och aktiva, medan andra lever mer stillasittande och detta är en av många faktorer som spelar roll i valet av de bästa plaggen. Då livet ofta varierar lika ofta som vädret är det därför en mycket god idé skaffa sig en basgarderob som alla kan använda i kombination med mer personliga detaljer. Den lilla svarta ser helt annorlunda ut med höga klackar och en kuvertväska från om man har på sig kängor och ryggsäck, precis som saker som frisyr och kroppshållning kan få en människa att ge olika intryck på sin omgivning.

Praktiskt tråkigt? Inte alls!

Ordet “praktiskt” har länge associerats med något tråkigt och opersonligt, vilket är ett av de största misstagen man kan begå när det kommer till kläder. Vad är det som är tråkigt med att kunna utföra de uppgifter, sysslor och hobbys i de kläder man köpa? Nej, att ha praktiska kläder innebär att man kan göra precis det man vill göra utan att hindras av sina plagg. Anledningen till att praktiskt gjorts till synonymt med trist är att man förr i tiden aldrig gjorde något roligt med de modeller eller material som praktiska kläder bestod av. Gummistövlar var tunga och gröna eller grå och en vinterjacka var tjock och mörk. Idag är verkligheten en helt annat: det finns supersnygga regnkläder, inklusive gummistövlar, i alla möjliga mönster och vinterjackor kommer i regnbågens alla färger, utan att de för den delen är mindre praktiska på något vis.

Några grundtips

Oavsett om man skall handla kläder till sig själv eller andra så är det alltid bra att ha en uppsättning basplagg som man kan kombinera med mycket. Välj färger som lätt kan kombineras som svart, vitt och grått och se till att du har en uppsättning byxor, tröjor och skor i dessa kulörer. Ett bra grundpaket är två par byxor, ett par t-shirts och långärmade undertröjor, några par skor och kanske en eller två skjortor/blusar och en kjol. När du väl har dessa plagg kan du sedan börja leka med andra mönster och färgskalor som alla kommer att ge helt olika intryck. Som en extra bonus kommer det inte att synas att du hela tiden kombinerar samma grundplagg då uppmärksamheten alltid dras mot det mer uppseendeväckande. Tänk dig ett par jeans i kombination med antingen en blommig topp eller en mörk kavaj; ingen kommer att tänka på att byxorna är de samma!

Accessoarer och tillbehör

En av anledningarna till att många tycker att till exempel italienare är välklädda är deras förmåga att kombinera sina enklare kläder med roliga detaljer. En äldre revisor i grå rock och hatt med en lång, färggrann halsduk ser plötsligt ut som en spännande konstnär och en ung kvinna i helsvarta kläder men en stor, svepande hatt och en matchande väska går snabbt från sur tonåring till stilfull fashionista. Välj bland hundratals små tillbehör som sjalar, väskor, smycken och hattar för att få till det där lilla extra och säga “här är jag” med en kul och lite kaxig attityd. Accessoarer är dessutom perfekta presenter till andra och då det alltid finns öppet köp kan mottagaren enkelt byta om det skulle vara så att de föredrar en annan färg eller ett annat mönster.

Fotplagg

Ovanstående principer passar också alldeles utomordentligt när det kommer till skor och stövlar. Det är bra att ha några neutrala skor som man kan använda dagligen men man kan också piffa upp saker rejält om man också har några kul dojor. En enkel dräkt eller ett par enfärgade långbyxor kan ge bäraren ett enkelt och icke uppseendeväckande utseende, men om man sätter på sig ett par mönstrade eller färggranna skor visar man sig lekfulla sida. Det kan också vara kul att blanda de gängse skorna till vissa outfits och till exempel sätta på sig ett par stövlar till kjolen, kul gympadojor till kostymen eller högklackat till jeansen. Återigen är det detaljerna som gör skillnaden och som visar vem du verkligen är.

Till barnen

Även om det finns barn som tycker att det är jättekul med kläder så är det också vanligt med knoddar som tycker att det är pest och pina. Som förälder kan man lätt känna sig frustrerad när man inte får någon som helst respons eller om barnen totalvägrar att prova de plagg man valt. Smaken kan också skilja sig rätt rejält, särskilt när det kommer till tonåringar, och det bästa man kan göra är att lyssna till barnens önskemål – inom vissa ramar. Idag finns det både roliga och innovativa kläder till barn som gör bärandet av dem mycket mera kul och spännande. Har du en flicka som gillar enhörningar och prinsessor eller en liten kille som älskar Harry Potter? Även om de kanske inte kan gå omkring utklädda till sina favoritfigurer så kan man ju ge dem nöjet att klä sig i deras färger eller kanske ha en mössa eller väska med temat tryckt på.

Belöna sig själv

Ibland är det lätt att glömma bort sig själv mitt i all stress och ett klädesplagg kan ändra på hela ens humör. Ge dig själv en belöning med en blus eller en snygg skjorta, antingen för att du tränat som du planerat under veckan eller helt enkelt för att du kom igenom arbetspassen i en bit. Det boostar både självförtroende och humöret och ger en positiv outlook i allmänhet.